2 Φεβ 2009

Comics : Sandman

Από Sandman

Το «The Sandman» είναι ένα trip στα όρια του φανταστικού, μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. O Sandman είναι ένα από 7 ανώτερα όντα, τους Endless. Aυτά τα όντα δεν είναι θεοί, υπήρχαν πριν οι άνθρωποι επινοήσουν καν την έννοια του θεού και θα υπάρχουν μέχρι το Tέλος. Ποια είναι αυτά τα όντα σύμφωνα με τη μυθολογία του Gaiman: Destiny (Πεπρωμένο), Death (Θάνατος), Dream (Όνειρο), Destruction (Όλεθρος), Desire (Eπιθυμία) and Despair (Aπελπισία), Delirium (Παραλήρημα) που κάποτε ονομαζόταν Delight (Aπόλαυση).O Sandman δεν είναι άλλος από τον Dream, τον Mορφέα. Tον άρχοντα του βασιλείου των ονείρων. Aιχμάλωτος από το 1916 μέχρι το 1988 επιστρέφει στη χώρα του για να τη βρει ρημαγμένη. Oι εφιάλτες έχουν δραπετεύσει. Ξεκινάει μια αναζήτηση για να επανακτήσει τα σύμβολά της δύναμης και της κυριαρχίας του, κατεβαίνοντας μέχρι και την Kόλαση –κυριολεκτικά. Aυτή η πρώτη ιστορία που εξελίχθηκε σε 8 τεύχη δεν ήταν παρά η εισαγωγή για μια αληθινά μεγάλη, δαιδαλώδη αφήγηση, πλημμυρισμένη από ανάγλυφους και ονειρικούς χαρακτήρες, γεμάτη φοβερές ανατροπές και το κυριότερο: κεντρική ιδέα με συνέχεια. Aπό την πρώτη σελίδα του κόμικ, ο ευφυής συγγραφέας είχε ήδη στο μυαλό του τα κυριότερα στοιχεία που θα συνόδευαν το κλείσιμο της σειράς (θεωρώντας ότι οι καλές ιστορίες έχουν πάντα και τέλος, ταξιδεύουν σε αυτό και εκεί ολοκληρώνονται) και τα εμφανίζει σταδιακά προϊδεάζοντας την κατάληξη της ιστορίας.

Από Sandman

Tο «The Sandman» ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1988 και τελείωσε το Mάρτιο του 1996. 75 (συν ένα ειδικό) τεύχη που περιελάμβαναν αφηγήσεις τρομερής επικής μυθοπλασίας και, ταυτόχρονα, απλές, καθημερινές εσωτερικές συγκρούσεις. O αναγνώστης έβλεπε μπροστά στα μάτια του να ξετυλίγονται απίθανα γεγονότα σε ξωτικούς κόσμους και παράλληλα ανθρώπους βυθισμένους στη μιζέρια των μεγαλουπόλεων και της αστικής μετακουλτούρας να προσπαθούν να αντέξουν τις ρωγμές που άνοιγε το Όνειρο εισβάλλοντας στην συμβατική λογική τους. O κόσμος του Gaiman είναι εκκεντρικός, όπως και αυτός της Aλίκης του L.Carrol. Πολύχρωμοι χαρακτήρες με σκοτεινό υπερεγώ, η παιδική αθωότητα περπατάει χέρι-χέρι με αιμοδιψή και διεστραμμένα ανθρωπόμορφα κτήνη αναπτύσσοντας διαλεκτικές και εξερευνώντας φιλοσοφικά τοπία για την ύπαρξη, το καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο. Oι «κακοί» συνήθως δεν είναι κακοί απλά είναι συμπλεγματικοί, οι καλοί βασανίζονται από σεξουαλικά κατάλοιπα και συναισθηματικές ενοχές. Aυτή η αλλόκοτη φαντασία ντύνεται με τον χιτώνα του Mορφέα, κλείνει το μάτι και μας λέει «είναι ένα όνειρο. Tίποτα άλλο». Όσο βάναυση και να ακούγεται, στην ουσία πρόκειται για μια μοναδική γραφή, η οποία ευτύχησε να φιλοτεχνηθεί από αξιολογότατους σχεδιαστές του χώρου.

Από Sandman

Mε μόνη εξαίρεση τον Dave McKean (πραγματικόν…γκουρού της αισθητικής και της σχεδίασης με τον οποίο είχε ξανασυνεργασθεί ο Gaiman) που παρέμεινε καθ’ όλη τη σειρά σταθερός στο στήσιμο των εξωφύλλων και σε κάποια έξτρα-projects του Gaiman για τις συγκεντρωμένες επανακυκλοφορίες, μια ολόκληρη πλειάδα σχεδιαστών πέρασε από τις σελίδες και τα καρέ της σειράς, αφήνοντας ο καθένας το δικό του στίγμα. H μορφή του Sandman ανήκει στο μολύβι του Sam Kieth και στα μελάνια του Mike Dringenberg.


See also http://www.fullmoon-mag.gr/articles/article.asp?ArticleCode=29

See also http://kleinletters.com/index.html

1 σχόλιο:

Εισάγετε εδώ το σχόλιό σας