7 Φεβ 2009

Comics : V for Vendetta

To V for Vendetta εξελίσσεται στη Μεγάλη Βρετανία ενός κοντινού μέλλοντος και ύστερα από έναν πυρηνικό πόλεμο. Σε αυτήν την εποχή, ένα φασιστικό κόμμα έχει καταλάβει την εξουσία. Ο "V", ένας αναρχικός μασκοφόρος επαναστάτης, ξεκινά ένα περίτεχνο σχέδιο, μία βίαιη και "θεατρική" εκστρατεία με στόχο να ρίξει την κυβέρνηση.

Οι δύο συγκρουόμενες πολιτικές ιδέες, αναρχισμός και φασισμός, είναι σημαντικά στοιχεία της πλοκής. Το κυβερνητικό καθεστώς του V for Vendetta, εμφανίζει κάθε χαρακτηριστικό της φασιστικής ιδεολογίας. Είναι ιδιαίτερα ξενοφοβικό, κυβερνά τους πολίτες χρησιμοποιώντας τον φόβο και τη βία, και αναδεικνύει ένα μόνο άτομο ως αδιαμφισβήτητο και αλάνθαστο αρχηγό του. Το καθεστώς αυτό ακολουθεί τον ολοκληρωτικό κορπορατισμό. Βλέπει την κοινωνία και το κράτος ως ένα σώμα, και τους θεσμούς ως όργανα αυτού. Εξού και η αντιστοιχία στις ονομασίες των θεσμών: The Nose ("Η Μύτη", η μυστική αστυνομία), The Ear και The Eye ("Το Μάτι" και το "Το Αφτί", οι οργανισμοί παρακολούθησης), The Finger ("Το δάχτυλο", η ένστολη αστυνομία), The Mouth ("Το Στόμα", τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ). Το σύνθημα που χρησιμοποιεί είναι "Strength Through Purity", δηλαδή δύναμη και σταθερότητα μέσω της απομάκρυνσης των "νοσηρών" στοιχείων.

Ο αναρχισμός που προτείνει ο "V" πηγάζει από τις ιδέες του Μπακούνιν, και την άποψη ότι η απαρχαιωμένη κοινωνική δομή πρέπει να διαλυθεί ολοκληρωτικά, προκειμένου μία καινούργια και "καθαρή" να δημιουργηθεί. Ο "V", κατά τη διάρκεια της φανταστικής συνομιλίας του με την Madame Justice ("Κυρία Δικαιοσύνη") χαρακτηριστικά αναφέρει ότι "η δικαιοσύνη είναι άσκοπη χωρίς την ύπαρξη ελευθερίας".

Info:
Σενάριο: Alan Moore
Σχέδιο: David Lloyd
Αρχική έκδοση: Quality Comics (UK), DC Comics - Vertigo (USA)
Ελληνική έκδοση: Anubis Comics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εισάγετε εδώ το σχόλιό σας