8 Δεκ 2011O Mirko Ilic γεννήθηκε το 1956 στην πόλη Bijeljina της Γιουγκοσλαβίας και σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ζάγκρεμπ.


Consumer sold to consumption” (1978)

Από το 1973, διάφορα εγχώρια περιοδικά (Omladinski tjednik, Modra Lasta, Tina, Pitanja κ.α.) φιλοξενούν τα κόμικς και τις εικονογραφήσεις του. Το 1976 οργανώνει το Novi kvadrat, μια κολεκτίβα δημιουργών κόμικς συνδεδεμένης σε μεγάλο βαθμό με το μουσικό κίνημα Novi val (το Νέο Κύμα). Η σύνδεση αυτή έδωσε την δυνατότητα στον Ilic να σχεδιάσει εξώφυλλα δίσκων για μερικά από τα πιο εξέχοντα συγκροτήματα εκείνης της περιόδου στη Γιουγκοσλαβία. Ο Ilic, ως μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του κινήματος, εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ του Igor Mirković για το Novi val με τίτλο Sretno dijete.
Το 1977 τα κόμικς του περνούν τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας και εκδίδονται σε σημαντικά περιοδικά του εξωτερικού, όπως το Ιταλικό Alterlinus, το γαλλικό Métal Hurlant, και τα αμερικάνικα Heavy Metal και Epic Illustrated. Μετά τη "διάλυση" του Novi kvadrat το 1980, ο Ilic σταματά την ενασχόλησή του με τα κόμικς και στρέφεται αποκλειστικά στη γραφιστική. Το 1986 μετακομίζει στις ΗΠΑ και συνεργάζεται με σημαντικά περιοδικά και εφημερίδες όπως τα Time , New York Times , Wall Street Journal και πολλά άλλα. Το 1995 ιδρύει την Mirko Ilić Corp., ένα στούντιο γραφιστικής, τρισδιάστατων γραφικών και σχεδιασμού τίτλων ταινιών.


Marx/Freud/Lenin/Einstein for Beginners - the comic strip” (1980)

Αφ'ότου συνάντησα στις σελίδες του περιοδικού Heavy Metal μερικά από τα ελάχιστα κόμικς του Ilić που κατάφεραν να βρουν το δρόμο τους προς το αγγλόφωνο κοινό, άρχησα να ψάχνω στο ίντερνετ για περισσότερα. Όλα όσα κατάφερα να βρώ σας τα παραθέτω στη συνέχεια.

Στη προσπάθειά μου να συγκεντρώσω αυτό το υλικό είδα πολλά παραδείγματα της Γιουγκοσλαβικής σκηνής των κόμικς και πραγματικά έμεινα άναυδος από την εξαιρετική τεχνική και καινοτομία πολλών καλλιτεχνών. Ελπίζω πως κάποια στιγμή θα καταφέρω να κάνω ένα ομαδικό αφιέρωμα σ'αυτούς τους καλλιτέχνες.Survival : Όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heavy Metal (vol.3, no.10) το Φεβρουάριο του 1980."History of human absurdity, Part 1", "The victor", "Shakti" : Τρία μονοσέλιδα από το πρώτο τεύχος του περιοδικού Epic Illustrated τον Μάρτιο του 1980.
"Freedom", "Fairy Tale" : Δύο μονοσέλιδα από το πέμπτο τεύχος του περιοδικού Epic Illustrated τον Απρίλιο του 1981."Χωρίς τίτλο", "Vodoravno i okomito"(Horizontally and vertically) : Δύο μονοσέλιδα από την σκληρόδετη ανθολογία Hrvatski Poslijeratni Strip του συντάκτη Veljko Krulcic, από τις εκδόσεις Istarska Naklada το 1984.Πέντε μονοσέλιδα από το περιοδικό Pitanja (Vol.11, no.10, Δεκέμβριος 1989).Captions:
- "Your dreams will become reality"
- "Everytime it stops working... just when I am about to..."
- "...pull the trigger."


Title: Hereditarna Netrpeljivost (Hereditary narrow-mindedness)


Caption: 
Our bodies are inherently beautiful,
like the body of a fish, a bird... 
why is it then that we put out the lights?Title: "From the history of human absurdity:"
Captions:
- "This milk is just right."
- "Therein lies the problem of our entire civilization."
- "Everyone is concerned with the big things and great inventions, while we forget about the little things."
- "I'm sure not even one computer knows how to, for example, produce milk""Debil Blues", "Strogo zabranjeno" (Strictly Prohibited): Τα δύο δισέλιδα που ακολουθούν (κι αυτά από το Pitanja) μου άρεσαν πάρα πολύ και γι'αυτό αποφάσισα να επιχειρήσω να τα μεταφράσω στα αγγλικά. Ας είναι καλά βέβαια το διαδίκτυο γιατί από Σέρβικα δε σκαμπάζω μία.


"Debil Blues"

"Strogo zabranjeno"1 comments:

  1. Το "The Fable's Habitat" στο blog της Mirko Ilić Corp.

    http://mirkoilic.blogspot.com/2011/12/fables-habitat.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εισάγετε εδώ το σχόλιό σας