11 Ιουλ 2010

Artist: Caza

Ο Philippe "Caza" Cazaumayou γεννήθηκε το 1941 στο Παρίσι, από μητέρα καθηγήτρια καλλιτεχνικών και πατέρα σκιτσογράφο για τα αθλητικά. Στα 18 του μαθήτευσε δίπλα στον σχεδιαστή αφισών Faure. Όταν επέστρεψε από την στρατιωτική του θητεία εργάστηκε για λίγο καιρό ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο της διαφήμισης και στη συνέχεια για το εργαστήριο Studio Echo. 





 Το 1968, απογοητευμένος από την ποιότητα της ζωής του στο Παρίσι, αποφασίζει να ανανεωθεί. Στρέφεται στο χώρο της εικονογράφησης και των κόμικς επιστημονικής φαντασίας, πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορέσει να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά του. Το 1970 κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο Kris Kool, με έντονες τις επιρροές από την "Barbarella" του Jean-Claude Forest και τα "Jodelle" και "Pravda" του Guy Peellaert. Από το 1971, το περιοδικό Pilote περιλαμβάνει τακτικά στην ύλη του δουλειές του Caza. 

Το 1976 συνεργάζεται για πρώτη φορά με το περιοδικό Metal Hurlant, για το οποίο δημιουργεί ιστορίες ΕΦ εμπνευσμένες από τη μυθολογία (Blood, Bird of Dust). Για ένα μικρό χρονικό διάστημα χρησιμοποιεί μια πολύ επίπονη τεχνική (ασπρόμαυρο σχέδιο που αποτελείται από αμέτρητες μικρές κουκίδες) την οποία εγκαταλείπει σταδιακά και αρχίζει να χρησιμοποιεί ένα στύλ χρωματισμού το οποίο στα επόμενα χρόνια θα γίνει σήμα κατατεθέν της δουλειάς του. 

 Το ίδιο κάνει και για το περιοδικό Pilote, στο οποίο από το 1975 εκδίδει μια σειρά ιστοριών υπό το γενικό τίτλο Scenes de la vie de banlieue, την οποία ακολουθεί η σειρά L'Age d'Ombre (η πρώτη κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με τίτλο Scenes of Suburban Life ενώ η δεύτερη ως The Age of Darkness). Αυτές τις δύο σειρές του Pilote, καθώς και τις ιστορίες με την "τεχνική των κουκίδων" που ανέφερα προηγουμένως, τις θεωρώ το καλύτερο δείγμα της δουλειάς του. 

 Το Scenes of Suburban Life σατυρίζει το μοντέρνο τρόπο ζωής και παρουσιάζει μια καθημερινότητα κυριευμένη από τη φαντασία, με κεντρικό χαρακτήρα τον ίδιο τον Caza. Το The Age of Darkness είναι ένα είδος ποιητικού χρονικού ενός "σκοτεινού" κόσμου, όπου οι άνθρωποι έχουν επιστρέψει σε μια πρωτόγονη σχεδόν κατάσταση και επιβιώνουν αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, μέσα στις πόλεις τους. Έξω από αυτές τις βουβές, σε λήθαργο πόλεις, κάνουν την εμφάνισή τους οι Άλλοι, μετενσαρκώσεις πλασμάτων της μυθολογίας. 


 Από το 1985 έως το 1987 ο Caza συνεργάστηκε στενά με τον Rene Laloux για την ταινία κινουμένων σχεδίων Gandahar, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Jean-Pierre Andrevon. Από τη δεκαετία του '90 έως σήμερα, αφοσιώθηκε κυρίως στη σειρά Le Monde d'Arkadi (το ένατο και τελευταίο άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2008), ενώ επίσης σημαντικές δουλειές του στο διάστημα αυτό ήταν τα άλμπουμ Nocturnes, Kronozone και Dialogue avec l'extraterrestre.



Planet of terror : 7-σέλιδη ιστορία (Heavy Metal magazine 1978)







Bird dust : 10-σέλιδη ιστορία (Heavy Metal magazine 1984)





Nocturne : Δείγμα από το The Age of Darkness




Fog : Δείγμα από το The Age of Darkness




Ari-L : Δείγμα από το The Age of Darkness


    


Suburban Scenes: November (από τη σειρά Scenes of Suburban Life)





Suburban Scenes: December (από τη σειρά Scenes of Suburban Life)





Links

Επίσημη ιστοσελίδα του Caza (στα γαλλικά)
Άρθρο στη Wikipedia

1 σχόλιο:

  1. Πολύ πολύ πολύ καλή παρουσίαση, και ακόμα καλύτερη (για άλλη μια φορά) η επιλογή του θέματος.

    Πολύ ιδιαίτερος δημιουργός, και ψιλοσπάνιος. Δε βρίσκεις εύκολα δουλειές του, ακόμα και στο internet (ή μήπως εγώ δεν ξέρω να ψάχνω ?)

    Συγχαρητήρια και πάλι
    (Ελπίζω να μη γίνομαι κουραστικός - όλο τα ίδια και τα ίδια σου λέω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εισάγετε εδώ το σχόλιό σας