23 Ιουλ 2010

Animation: La Planete Sauvage

Γαλλικός τίτλος: La Planete Sauvage
Δημιουργοί: René Laloux και Roland Topor
Παραγωγή: 1973, Τσεχοσλοβακία / Γαλλία

Αγγλικός διεθνής τίτλος: Fantastic Planet
Ελληνικός τίτλος: Άγριος Πλανήτης






 Ο πλανήτης Υgam (O Άγριος Πλανήτης του τίτλου της ταινίας) είναι ο τόπος κατοικίας 2 φυλών: των Oms, μικρών ανθρωποειδών (στην ουσία ανθρώπων) και των Draags, μπλε γιγάντων που κρατούν τα Oms σαν κατοικίδια και τα θεωρούν απλά, έξυπνα ζώα. Όταν η μητέρα ενός μωρού Om, του Terr, σκοτώνεται κατά λάθος από ένα ζευγάρι μικρών Draags, το μωρό «υιοθετείται» σαν κατοικίδιο από την μικρή Draag Tiwa. Ο Terr, μεγαλώνοντας, μαθαίνει τα πάντα σχετικά με τον κόσμο που ζει. Κάποια στιγμή δραπετεύει στον έξω κόσμο, όπου και γίνεται μέλος μιας φυλής άγριων Oms, η οποία κηρύσσει επανάσταση ενάντια στους Draags. 

Υπεύθυνοι για αυτό το αλληγορικό (ας μην ξεχνάμε πως εκείνη την εποχή η Ρωσία εισέβαλε στην Τσεχοσλοβακία), ενήλικο παραμύθι κινουμένων σχεδίων είναι 2 άντρες δημιουργοί: o Γάλλος animator Rene Laloux και ο πολυτάλαντος Βέλγος καλλιτέχνης Roland Topor. Ο Άγριος Πλανήτης, βασισμένος στην νουβέλα Oms En Serie του Stefan Wul, είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία των 2 παραπάνω καλλιτεχνών και είναι γυρισμένη, κατά το ήμισυ, στα περιβόητα στούντιο του Τσέχου μαριονετίστα και animator Jiri Trnka, στην Πράγα. 

Το animation και το design της ταινίας είναι αλλόκοτο και σουρεαλιστικό και, πολύ ορθώς, περιγράφηκε στην εποχή του σαν ψυχεδελικό. Πραγματικά, ο μέσος θεατής ίσως αναρωτηθεί "τι ακριβώς φουμάρανε ο Laloux και ο Topor όταν το γυρίζανε;". Η τεχνική που ακολούθησαν είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακού κινουμένου σχεδίου και χαρτοκοπτικής, ένα στυλ που θυμίζει τα cartoon του Terry Gilliam. Άξιο αναφοράς, επίσης, είναι το μουσικό «χαλί» της ταινίας από τον Alain Goraguer, το οποίο σε στοιχειώνει κάθε φορά που το ακούς. Ο συνδυασμός των παραπάνω απέφερε στο φιλμ το Ειδικό Μεγάλο Βραβείο των Καννών το 1973.




Ένα μονταρισμένο fan-made βιντεάκι:


Μικρό δείγμα της ταινίας:


Links:

Wikipedia
Σύνοψη

1 σχόλιο:

  1. Είναι απλά φανταστικό ! Σε μαγεύει όταν το πρωτοδείς, και συλλάβεις τα νοήματά του.
    Δεν ξέρω τί φουμάρανε, πάντως το αποτέλεσμα είναι απίστευτο.

    Ε, παλικάρια ! Αν έχει περισσέψει τίποτα, δώστε λιγάκι και σε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εισάγετε εδώ το σχόλιό σας