11 Φεβ 2012

Artist: Jim Woodring


Ο Jim Woodring γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1952 και σήμερα ζει και εργάζεται στο Σιάτλ. Ως παιδί υπέφερε από οφθαλμαπάτες/παραισθήσεις (εκτός των άλλων έβλεπε φλύαρα αιωρούμενα πρόσωπα πάνω από το κρεβάτι του), ενώ είχε εμμονή με "την ιδέα του πρόωρου θανάτου σε μικρή ηλικία" και φοβόταν ότι οι γονείς του θα έμπαιναν το βράδυ στο δωμάτιό του και θα τον σκότωναν!





Αφού τελείωσε το λύκειο το 1970, γράφτηκε στο πανεπιστήμιο στο οποίο και φοίτησε για δύο μόνο μήνες, εξ'αιτίας μιας ακόμα παραίσθησής του που τον ωθούσε να το παρατήσει. Στη συνέχεια δούλεψε για ενάμιση χρόνο ως υπάλληλος στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου (σκουπιδιάρης), ενώ παράλληλα ανέπτυξε πρόβλημα αλκοολισμού που τον ακολούθησε για τα απόμενα οκτώ χρόνια. Τελικά κατάφερε να κόψει το ποτό, καθώς συνειδητοποίησε πως αυτό παρεμπόδιζε την εξέλιξή του ως  καλλιτέχνη. Το 1979 έπιασε δουλειά στο στούντιο κινουμένων σχεδίων Ruby-Spears. Το διάστημα αυτό γνώρισε τους θρυλικούς δημιουργούς κόμικς Gil Kane και Jack Kirby, οι οποίοι, αποκαρδιωμένοι από την βιομηχανία των κόμικς, δούλευαν κι αυτοί στο χώρο των κινουμένων σχεδίων εκείνη την περίοδο. Οι δύο "γίγαντες" των κόμικς έγιναν φίλοι και "μέντορες" του νεαρού τότε δημιουργού.


Παράλληλα με τη δουλειά του στη Ruby-Spears, ο Woodring άρχισε να αυτοεκδίδει την ανθολογία Jim, που περιελάμβανε ιστορίες κόμικς, μικρά σχέδια ("εικονογραφημένα όνειρα") και σχεδόν αυτοβιογραφικά κείμενα. Η σειρά αυτή άρχισε να εκδίδεται από την Fantagraphics το 1986, χαρίζοντας στον Woodring την αποδοχή από τους κριτικούς καθώς και αξιοθαύμαστες πωλήσεις. Έχοντας πλέον αφοσιωθεί στη δημιουργία κόμικς,ο Woodring χαρίζει στον χαρακτήρα Frank (τον οποίο πρωτοσυνατήσαμε στην ανθολογία Jim) την δική του ομώνυμη σειρά από σουρεαλιστικά και "βουβά" κόμικς, ενώ αρκετά αργότερα θα ακολουθήσουν και δύο graphic novels με πρωταγωνιστή τον ίδιο χαρακτήρα.



Όσο και να προσπαθήσω να περιγράψω τι συμβαίνει στον περίεργο κόσμο των κόμικς του Woodring, είμαι σίγουρος ότι δε θα τα καταφέρω. Από πολύ μικρός δύο πράγματα ήθελα να καταφέρει να πραγματοποιήσει η τεχνολογία: το ταξίδι στο χρόνο (...), και την "αποθήκευση και επαναπροβολή" των ονείρων μας. Πάντα με εκνεύριζε η τόσο φευγαλέα φύση των ονείρων και θα ήθελα πολύ να μπορώ να "επισκεφτώ" ξανά την "εμπειρία" που μου προσφέρουν. Έως ότου λοιπόν η τεχνολογία αναπτυχθεί αρκετά, το μόνο που μπορεί να πλησιάσει αυτό το στόχο είναι η καλλιτεχνική δημιουργία. Στα κόμικς  δεν υπάρχει τίποτα που να αγγίζει περισσότερο τα όνειρα και τους εφιάλτες, από το έργο του Woodring. Διαβάστε κάποιο από τα κόμικ του και πιστεύω θα καταλάβετε τι εννοώ. Μην περιμένετε να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει στα δείγματα που ακολουθούν... τα παραθέτω απλά και μόνο για να πάρουν μία ιδέα της αισθητικής του όσοι δεν ξέρουν τα κόμικς του.



Για να διαβάσετε ένα δείγμα από το The Frank Book, έναν τόμο 350 σελίδων που περιλαμβάνει τις περιπέτειες του Frank πριν τα graphic novel, πατήστε δεξί-κλικ+"αποθήκευση ως" εδώ.

Για να διαβάσετε ένα δείγμα από το Weathercraft, το πρώτο "graphic novel" του Woodring πατήστε δεξί-κλικ+"αποθήκευση ως" εδώ.

Ένα μεγάλο δείγμα του Congress of the Animals, του δεύτερου ολοκληρωμένου "graphic novel" του Woodring, μπορείτε να διαβάσετε στο site του δημιουργού εδώ.


Το σύνολο του έργου του Jim Woodring εκδίδεται από την Fantagraphics.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εισάγετε εδώ το σχόλιό σας