25 Απρ 2010


Ο Bernie "Berni" Wrightson (γεννηθής στις 27 Οκτωβρίου του 1948, στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ) είναι ένας αμερικανός καλλιτέχνης, ευρέως γνωστός για τη δουλειά του στο χώρο της εικονογράφησης και των κόμικς τρόμου.

Το 1966 έπιασε δουλειά ως εικονογράφος στην εφημερίδα The Baltimore Sun. Ένα χρόνο αργότερα, και αφότου συνάντησε τον Frank Frazetta σε ένα comic-book convention στη Νέα Υόρκη, αποφάσησε να ασχοληθεί με τα κόμικς και να δημιουργήσει τις δικές του ιστορίες. Το 1968, έδειξε ένα δείγμα της δουλειάς του στον αρχισυντάχτη της DC Comics, Dick Giordano, και εκείνος του ανέθεσε μια δουλειά ως “εξωτερικό συνεργάτη”. Εκείνη την περίοδο, ο Wrightson άρχησε να χρησιμοποιεί το “Berni” για τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, για να ξεχωρίζει από τον αθλητή καταδύσεων Bernie Wrightson, αλλά αργότερα επανέφερε το “e” στο τέλος του όνοματός του.

Η πρώτη του επαγγελματική δουλειά στα κόμικς ήταν για το τεύχος 179 του περιοδικού House of Mystery το 1968. Συνέχησε να δουλεύει πάνω σε τίτλους μυστηρίου και ανθολογίες, τόσο για την DC όσο και για τη Marvel. Το 1971 δημιούργησε, μαζί με τον συγγραφέα Len Wein, το Swamp Thing για την DC. Επίσης συνδημιούργησε τον χαρακτήρα Destiny, ο οποίος έγινε γνωστός αργότερα μέσα από το έργο του Neil Gaiman (βλ. The Sandman). Το 1974, έφυγε από την DC προκειμένου να εργαστεί στην Warren Publishing, στης οποίας τα κόμικς-περιοδικά τρόμου συνεισέφερε μια πληθώρα δικών του έργων, καθώς και μεταφορές σε κόμικς έργων των H.P. Lovecraft και Edgar Allan Poe.


Το 1975, δημιούργησε μαζί με τους καλλιτέχνες Jeff Jones, Michael Kaluta, και Barry Winsor-Smith την ομάδα "The Studio", με έδρα ένα λόφτ στο Μανχάταν, με σκοπό να εξερευνήσουν τις επιλογές τους σε άλλα καλλιτεχνικά προϊόντα, μακριά από τους περιορισμούς του εμπορικού χώρου των κόμικς. Εκείνη την περίοδο, ο Wrightson, εκτός από κόμικς, δούλεψε πάνω σε αφίσες, ημερολόγια, ακόμη και “χρωμοσελίδες” (coloring books).

Σε μια περίοδο επτά ετών, σχεδίασε 50 εικονογραφήσεις για μια έκδοση του Frankenstein της Mary Shelley, τις οποίες και θεωρεί ως την πιό “προσωπική” του δουλειά. Επίσης, πολλές φορές συνεργάστηκε και με τον συγγραφέα Stephen King, με σημαντικότερη ίσως συνεργασία τους, αυτή της μεταφοράς σε κόμικς της ταινίας Creepshow.


Δείγμα από το Freak Show, μία ανθολογία-τόμο με έργα του Wrightson, από την Image Comics:
Knightfall : 8-σέλιδη ιστορία από το περιοδικό Creepy, τεύχος 91, της Warren Publishing (Αύγουστος 1977)
Για περισσότερες πληροφορίες:

Official Wrightson website
Wrightson Wikipedia article
Λεπτομερής κατάλογος με τις δουλειές του

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Εισάγετε εδώ το σχόλιό σας