14 Ιουν 2010

Artist: Frank Frazetta




Ο Frank Frazetta (γεννηθής στη Νέα Υόρκη, 9/2/1928 – 10/5/2010) άρχησε να παρακολουθεί μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μπρούκλιν σε ηλικία μόλις 8 ετών. Στα 16 του μπήκε επαγγελματικά στον χώρο των κόμικς και ασχολήθηκε με ιστορίες γουέστερν, επιστημονικής φαντασίας, μυστηρίου και ιστορικού δράματος.







Από τις πρώτες του δουλειές, ιδιαίτερα γνωστή έγινε μια σειρά κόμικς με ήρωες κωμικούς χαρακτήρες ζώων, την οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο “Fritz”. Την περίοδο 1948-51 εργάστηκε για μια πληθώρα τίτλων μεταξύ των οποίων τα : White Indian (για τη σειρά κόμικς Durango Kid), Shining Knight (για τη σειρά Adventure Comics της National Comics, μετέπειτα DC Comics) καθώς και διάφορους τίτλους της Magazine Enterprises (Bobby Benson's B-Bar-B Riders, Ghost Rider, Straight Arrow, και Tim Holt). Από το 1953 και για τα επόμενα 8 περίπου χρόνια, συνεργάστηκε με τον Al Capp για το κόμικ στριπ Li'l Abner. Παράλληλα, η δουλειά του για άλλους τίτλους άρχησε πολύ γρήγορα να μειώνεται και από το 1955 ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.






Όταν πλέον τελείωσε η συνεργασία του με τον Capp, ο Frazetta επιχείρησε να επανέλθει στον χώρο των κόμικς όμως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεί δουλειά καθώς οι εκδότες θεωρούσαν πλέον το στυλ του ξεπερασμένο. Από τα μέσα τις δεκαετίας του 1960 αφιερώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στη δημιουργία εξωφύλλων για μυθιστορήματα, περιοδικά και μουσικά άλμπουμ, καθώς και αφίσες ταινιών. Οι ελαιογραφίες του ανέδειξαν το εξαιρετικό του ταλέντο και απογείωσαν τη φήμη του κι έξω πλέον από τον χώρο των κόμικς. Το έργο του αποτελεί σημείο αναφοράς και έχει επηρρεάσει πολλούς καλλιτέχνες, ενώ είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένο με τους χαρακτήρες των συγγραφέων Edgar Rice Burroughs (Tarzan) και Robert E. Howard (Conan the Barbarian).


Werewolf : 6-σέλιδη ιστορία από το πρώτο τεύχος του περιοδικού Creepy της Warren Publishing (1964)




Empty heart : 6-σέλιδη ιστορία από το περιοδικό Personal Love, τεύχος 28, της Famous Funnies Publishing (Αύγουστος 1954)




Untamed Love : 8-σέλιδη ιστορία από το περιοδικό Personal Love, τεύχος 32, της Famous Funnies Publishing (Απρίλιος 1955)





Squeeze play : 7-σέλιδη ιστορία από το περιοδικό Shock SuspenStories, τεύχος 13, της EC Comics (Φεβρουάριος-Μάρτιος 1954)





Για περισσότερες πληροφορίες:

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια φίλε Αλέξανδρε ! Χαίρομαι που επανήλθες (και μάλιστα δυναμικά), καθώς το blog σου είναι ένα απο τα ελάχιστα ελληνικά που ασχολούνται σοβαρά με τα comics.

    Φοβερός ο Frazetta ! Ειδικά για όσους έχουν μεγαλώσει με τα απίστευτα επικά εξώφυλλά του.

    Μου αρέσει και το καινούριο template σου.
    Keep up the good work !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια curious_ape009 !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εισάγετε εδώ το σχόλιό σας