12 Ιουν 2009

Artist : Thomas Ott

Από Thomas Ott


Ο Thomas Ott γεννήθηκε στη Ζυρίχη το 1966. Σπούδασε graphic design στο School of Design της Ζυρίχης ενώ παράλληλα δούλευε ως εικονογράφος. Όταν πλέον αποφοίτησε, δεν καταπιάστηκε καθόλου με τη γραφιστική αλλά συνέχισε να εργάζεται ως εικονογράφος για διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μετακόμισε για προσωπικούς λόγους στο Παρίσι. Οχτώ χρόνια αργότερα επιστρέφει στη Ζυρίχη για να συνεχίσει τις σπουδές του, αυτή τη φορά στη σχολή κινηματογράφου. Σήμερα, έχοντας πλέον δύο παιδιά , μένει μόνιμα στην Ελβετία.

Από Thomas Ott


Διάβαζε από μικρή ηλικία κόμικς όπως τα “Astérix and Obélix”, “Lucky Luke” και άλλους παρόμοιους “τίτλους”. Ωστόσο, όταν έφτασε στην ηλικία των 17, κάτι άλλαξε προς το καλύτερο στην κόμικς-σκηνή της Ελβετίας. Άνοιξε το πρώτο βιβλιοπωλείο αποκλειστικά για κόμικς της Ζυρίχης. Ο έφηβος τότε T.Ott, ξόδευε όλα του τα χρήματα αγοράζοντας κόμικς. Έτσι αναπάντεχα ανακάλυψε τον πλούτο και την ποικιλομορφία της τέχνης των κόμικς, και γνώρισε καλλιτέχνες όπως ο Richard Corben, ο Jacques de Loustal και ο Moebius. Στις μέρες μας αγοράζει πλέον λίγα μόνο κόμικς,ενώ αντλεί την έμπνευσή του περισσότερο μέσα από ταινίες και φωτογραφικά άλμπουμ.

Από Thomas Ott


Το 1989 κυκλοφόρησε το πρώτο του κόμικ άλμπουμ με τίτλο “Tales of Error”. Ύστερα από αρκετά χρόνια κυκλοφόρησαν ακόμη δύο δουλειές του, τα “Greetings From Hellville” και “Dead End”. Πιο πρόσφατες δουλειές του είναι τα “Cinema Panopticum” (το 2006), και το “The Number 73304-23-4153-6-96-8” (το 2008).
Ο λόγος για τον οποίο δε χρησιμοποιεί λόγια στα κόμικς του είναι πως δεν θεωρεί τον εαυτό του συγγραφέα, ποιητή ή κάτι παρόμοιο. Μπορεί όμως να εκφράσει αυτό που θέλει με τη χρήση της εικόνας, κι αυτό δεν ήταν κάτι που το αποφάσισε αλλά κάτι που ήρθε από μόνο του. Αυτή τη στιγμή θεωρεί πως το σκοτεινό και βουβό αυτό φορμά ταιριάζει απόλυτα με τις ιστορίες που θέλει να διηγηθεί.
Οι χαρακτήρες που βλέπουμε στα κόμικς του, στην αρχή συνήθως κάνουν κινήσεις και εκφράζουν συναισθήματα που μας φαίνονται οικεία και κατανοητά, έως ότου έρθει η στιγμή που η δεξιοτεχνική εξέλιξη της πλοκής μας παγιδέψει και μας ταξιδέψει στο απρόσμενο -μακάβριο - τραγικό.

Links:
http://www.fantagraphics.com/index.php?page=shop.browse&category_id=305&option=com_virtuemart&Itemid=62&vmcchk=1&Itemid=62
http://www.dangerousink.co.uk/issue4/thomas-ott-interview.html
http://lambiek.net/artists/o/ott.htm


Από Thomas Ott
Από Thomas Ott
Από Thomas Ott

1 σχόλιο:

  1. Φανταστικός ο Thomas Ott !

    Μ'αρέσουν πολύ οι επιλογές σου. Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν και καλλιτέχνες σαν τον Ott, τον Francois Schuiten, τον Yoshitaka Amano, και δε μένουν κολλημένοι στους υπερήρωες.

    Πολύ καλή δουλειά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εισάγετε εδώ το σχόλιό σας