28 Ιαν 2010

Animation : Spirited Away

Σενάριο - Σκηνοθεσία : Hayao Miyazaki
Μουσική : Joe Hisaishi
Στούντιο : Studio Chibli
Χώρα παραγωγής : Ιαπωνία
Πρεμιέρα : 27-07-2001
Ελληνικός τίτλος : Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων
Διάρκεια : 125'






Τα πρώτα 6 λεπτά της ταινίας, για να πάρετε μια μικρή ιδέα...





Όταν η μικρή Chihiro πέρασε μέσα από το τούνελ, συνάντησε έναν εκπληκτικό κόσμο. Ήταν ένας μαγικός τόπος, άγνωστος στους ανθρώπους. Ήταν μια θαυματουργή πόλη με θερμές πηγές, και επισκέπτες τοπικούς θεούς, θεότητες, δαιμόνια και τέρατα, οι οποίοι την επισκέπτονταν για να γιατρέψουν τις αρρώστιες και τις πληγές τους.

Η 10χρονη Chihiro ξεκινά την περιπλάνησή της σ'αυτόν τον απαγορευμένο για τους ανθρώπους κόσμο. Για να μπορέσει να επιβιώσει, είναι αναγκασμένη να αποδεχτεί δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να δουλέψει για την φιλάργυρη μάγισσα Yu-baaba, που διοικεί τα τεράστια λουτρά στο κέντρο της πόλης, και δεύτερον, να χάσει την ανθρώπινη μορφή και το όνομά της. Έτσι λοιπόν η Chihiro "χάνει" το όνομά της και πιάνει δουλειά στα λουτρά με το νέο της όνομα, Sen.

Σ'αυτήν την πόλη των εκπλήξεων και των θαυμάτων, η Chihiro φτάνει συχνά σε σημείο απελπισίας και νιώθει αβοήθητη. Ωστόσο, μέσα σ'αυτόν τον δύσκολο και απαιτητικό κόσμο, εκεινή ανακαλύπτει πράγματα που θα της χαρίσουν λίγη ελπίδα. Κάνει πολλές ενδιαφέρουσες γνωριμίες και έτσι αναγεννιέται μέσα της η "διάθεση για ζωή". Συναντά τον Bou (γιό της Yu-baaba), το θεό του ποταμού (που καταφθάνει στα λουτρά ως "πρόσφυγας" από τον κόσμο των ανθρώπων), τη Zeniiba (δίδυμη αδερφή της Yu-baaba), καθώς και πολλούς άλλους, με σημαντικότερο τον Haku. Τα δύο παιδιά, ενωμένα με μια υπόσχεση, θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν τις μνήμες τους, και να επιβιώσουν από τις επικίνδυνες καταστάσεις που τους περιμένουν.








Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Miyazaki είναι ονειρική. Υπάρχουν βέβαια και σημεία όπου γίνεται εφιαλτική, αλλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Συνειδητοποίησα ότι σε καμιά σκηνή δεν θέλησε να φοβίσει το κοινό. Στα σημεία που η ταινία γινόταν βαριά, άρχιζε να παίρνει το πάνω χέρι η καρτουνίστικη υπερβολή και περιέπαιζε τελικά τον τρόμο που δημιουργούσε. Αντίθετα όμως στα σημεία που χαλάρωνε, ενα συνονθύλευμα από ονειρικά τοπία και μαγευτική μουσική καλούσε το κοινό να βρεθεί δίπλα στη μικρή ηρωίδα, να της πιάσει το χέρι και να ζήσουν μαζί τη στιγμή, χαμένοι όλοι σε αυτόν τον κόσμο του «πουθενά». Θα το καταλάβετε όταν δείτε τη σκηνή όπου η μικρή ταξιδεύει με ένα τρένο στην επιφάνεια της θάλασσας.


Το animation είναι καταπληκτικό. Αρχικά έπεσα στην παγίδα και παρασύρθηκα τ
τόσο που νόμιζα ότι πολλά από τα backgrounds, ακολουθώντας την τεχνική του Ghost In The Shell, είναι πραγματικές φωτογραφίες. Δεν ήταν όμως έτσι... Ο Miyazaki ασχολείται ο ίδιος με τα σχέδια και της λεπτομέρειες τους, ζωγραφίζοντας με τον πατροπαράδοτο τρόπο χιλιάδες κόσμους για τις ταινίες του. Η κίνηση όμως τον ηρώων είναι πραγματικά αυτό που με άφησε άφωνο. Αφήνοντας στην άκρη τους χαρακτηριστικούς μορφασμούς των προσώπων, οι κινήσεις του σώματος σε αρκετά σημεία, άγγιζαν τα όρια του motion capture.




Links:


- http://www.nausicaa.net/miyazaki/sen/


- "Έκλεψα" τις δύο τελευταίες παραγράφους από το review του Παναγιώτη Μαθιουδάκη στο cine.gr . Μπορείτε να διαβάσετε το υπόλοιπο μαζί με κριτικές άλλων μελών για την ταινία ακολουθώντας το σύνδεσμο:
http://www.cine.gr/film.asp?id=702422&page=4













3 σχόλια:

  1. uperoxh tainia apo polles apopseis..einai ena artio ergo gia mena, de mporw na vrw psegadia. o Miyazaki pernaei me to diko tou tropo stis tainies tou tis politikes, koinwnikes kai oikologikes anhsuxies. mou fainetai san allhgoria gia thn allotriwsh tou an8rwpinou plh8usmou s ena viomhxanopoihmeno, kerdoskopiko perivallon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. apla latreuo spirited away.....episis fovero ergo kai grafika to ninja scroll.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανωνυμε της...4ης Μαρτιου Συμφωνω απολυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εισάγετε εδώ το σχόλιό σας